19 Aralık 2015 Cumartesi

Akşam - Shakespeare‘in En Komik Hali

İngiltere’nin önemli sanat duraklarından London West End’de 10 yıldır kapalı gişe oynayan Shakespeare’in Bütün Eserleri (Hafif Kısaltmış) ilk kez Türkiye’de sahnelendi. Tiyatrokeyfi’nin ikinci projesi olan oyunda tiyatro hakkında hiçbir şey bilmeyen 3 kişinin Shakespeare’in eserlerini 1.5 saatte oynama çabaları konu ediliyor.


Shakespeare’in Bütün Eserleri (Hafif Kısaltmış) Adam Long, Daniel Singer ve Jess Winfield tarafından kaleme alındı ve “Reduced Shakespeare Company” olarak ilk kez 1987 yılında Edinburgh Fringe Festivali’nde sahnelendi. Kısa zamanda ünü yayılan bu ilginç komedi Londra’da da sahneye taşındı ve büyük beğeni topladı. 10 yılı aşkın bir süredir London West End’de kapalı gişe oynuyor. 1 Şubat’ta 6 ay önce kurulan Tiyatrokeyfi tarafından sahneye taşınarak Türkiye prömiyerini yaptı. Oyunun haklarını 4 yıl önce alan ve sahnelemek için kendi tiyatrosunu kurmayı bekleyen yönetmen Kemal Başar ile konuştuk…

AKŞAMDAN SABAHA ÜNLÜ OLANLAR

Başar oyunu şöyle anlatıyor: “Oyun London West End’de 10 seneyi aşkın kapalı gişe oynuyor. Orada bir komedi oynanması hafiflik olarak görünen bir şey. Çünkü genelde büyük müzikaller ve klasiklere ev sahipliği yapar tıpkı Broadway’deki gibi. Orada bir komedinin tutması metnin ve oynayan grubun kalitesini gösteriyor. 4 yıl önce ONK Ajans’la konuşup tiyatromu kurduktan sonra sahnelemek üzere oyunun haklarını aldım. Wikipedia bilgileri bile olmayan üç şuursuz oyuncu Shakespeare oynamaya kalkıyorlar. Hiçbir bilgileri yoktur ama bilet satmışlardır. Cehaletin verdiği cüretle Shakespeare'in soneleri de dahil bütün eserleri 1.5 saatte oynayacaklarını söylerler. Onlara göre Shakespeare hiçbir şeydir. Tiyatro da hiçbir şeydir. Bu aynı zamanda akşamdan sabaha ünlü olan Türkiye’nin durumunu anlatan bir şey."


Shakespeare’in Bütün Eserleri Hafif Kısaltılmış
Shakespeare’in Bütün Eserleri

TİYATRO ‘KOLAY’ BİR İŞ DİYENLERE

“Sadece komedi olsun diye oyun yapmıyor Tiyatrokeyfi. Hem tiyatronun kitlelerce dünyanın en kolay işi gibi görünmesi hem de kolay tiyatrocu olma hevesindekilerin çoğunlukta olmasını düşünenlere de bir gönderme yapıyor. Bu oyunun en az 5 yıl devam etmesini planlıyorum. Oyunun adına cahillikten 'hafif kısaltmış' diyorlar. 'Hafif kısalttık ama Shakespeare ortada yok' bir nevi. Bu oyunun farklı olacağını düşünüyorum.”

Kaynak : www.aksam.com.tr

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...